To Top

Laatste nieuws

Bekijk het laatste nieuws
met bijhorende selectie foto's

Aviaton Seminar

Vrijdag 3 mei 2019:  Vliegbasis Kleine-Brogel organiseerde voor het eerst het "KB Aviation Seminar" . Een seminarie dat vooral ging over het veilig gebruik van het Limburgse luchtruim. De deelnemende vliegclubs kregen bovendien de unieke gelegenheid om met toelating te landen op de vliegbasis van Kleine-Brogel.

Het was een ongewone situatie, meer dan twintig zweefvliegtuigen, sportvliegtuigjes en helikopters die mochten landen op de vliegbasis van Kleine-Brogel. Het mocht voor één keer voor een seminarie over een veilig gedeeld gebruik van het Limburgse luchtruim. "Het was een hele leuke ervaring", aldus een van de piloten. "Normaal mogen we hier niet komen, en nu mochten we hier landen. Dat was fantastisch." De aanleiding voor het seminarie was het incident van vorig jaar waarbij een sportvliegtuigje per ongeluk en zonder toelating op Kleine-Brogel terechtkwam. En dat deed bij heel wat piloten de wenkbrauwen fronsen.

Vreemd
"Normaal gezien kan dat niet," aldus een piloot. "De vlucht moet goed voorbereid zijn. Het was maar een kleine vlucht, van Tienen tot hier, en dan is het wel een bizarre misrekening om op zo'n basis te landen. Het geeft een heel ander uitzicht van boven dan het vliegveld van bestemming." Volgens een andere piloot kan het wel. "Sommige piloten zien misschien niet goed waar ze zitten als het slechter weer is. En dan eventueel stress. Dat is met auto's ook zo hé." Voor velen is deze 'vergissing' een grappige anekdote, maar de piloten riskeren toch een serieuze straf.

Veiligheid als prioriteit
Basiscommandant van Kleine-Brogel Jeroen Poesen benadrukt dat dit seminarie de veiligheidsregels van het luchtruim moet ophelderen. "Hier op Kleine-Brogel staan vliegtuigen klaar om heel snel op te stijgen", vertelt Poesen. "Wanneer je dan hier landt met een sportvliegtuigje, breng je heel de werking van de basis in de war. We moeten ons vliegverkeer dan stilleggen en bij een mogelijke terroristische dreiging is dat het laatste wat we kunnen gebruiken. Ook de veiligheid van onze mensen kan dan in het gedrang komen."

Verantwoordelijkheid
Jeroen Poesen ziet het ook als een verantwoordelijkheid van de basis om andere gebruikers van het luchtruim uit te nodigen. "Vooral omliggende vliegclubs van de basis in Kleine-Brogel zijn aanwezig", zegt Poesen. "We kunnen in overleg gaan met elkaar over het gebruik van het luchtruim. Er zijn ook enkele vliegtuigliefhebbers met hun eigen vliegtuig naar de vliegbasis gekomen. Dat gebeurt uiteraard onder strikte voorwaarden."

Bron Radio2 Limburg (tekst)

 

Belgian Air Force - Air Base Kleine-Brogel Peer (BE)

© Copyright on content & photos - PR KeeBee icc with Belgian Air Force