To Top

Laatste nieuws

Bekijk het laatste nieuws
met bijhorende selectie foto's

Herdenking Sake Masisi

Vrijdag 26 April 2019: Tijdens de herdenking worden de slachtoffers van de vliegtuigcrash van 19 juli 1960 in Sake-Masisi te Congo herdacht.

Bij die crash kwamen 41 militairen om het leven, waarvan 36 leden van de Vliegveld Verdedigings Eenheden van de luchtmacht en de vijf bemanningsleden van de C-119 Flying Boxcar.

Meer info over de vliegtuigcrash:
Na de onafhankelijkheid van Congo op 30 juni 1960 braken er al snel onlusten uit waardoor de Belgische regering begin juli 1960 besliste om troepen te sturen om de landgenoten die nog ter plaatse waren te beschermen en te evacueren. In het kader van Operatie Tembloux vertrok op 19 juli 1960 het Belgisch vliegtuig C-119 “Flying Boxcar”, de CP-36, van de 15de Wing van het vliegveld Usumbura naar Bunia om aldaar assistentie te verlenen aan de Belgische para-commando’s.

De CP-36 stortte om 13u45 lokale tijd neer in Oost-Congo te Sake-Massisi/Bibatama, 75 kilometer ten noorden van Goma in de Kivustreek. De oorzaak van de crash werd toegeschreven aan motorproblemen in slechte weersomstandigheden. Aan boord bevonden zich een vijfkoppige bemanning van de 15 Wing en een peloton van 40 manschappen van de 3 Marscompagnie, bestaande uit het eigen kader en uit miliciens van de 10 Wing Jachtbommenwerpers uit Kleine-Brogel.  Bij die crash kwamen 41 militairen om het leven, waarvan 36 leden van de Vliegveld Verdedigings Eenheden van de luchtmacht en de vijf bemanningsleden van de C-119 Flying Boxcar.

Door dit zware bilan behoort Sake-Masisi tot één van de drie zwaarste catastrofen uit de geschiedenis van de Belgische Luchtmacht.

Belgian Air Force - Air Base Kleine-Brogel Peer (BE)

© Copyright on content & photos - PR KeeBee icc with Belgian Air Force