To Top

Laatste nieuws

Bekijk het laatste nieuws
met bijhorende selectie foto's

JOBDAGEN Gefascineerd door gevechtsvliegtuigen of gepassioneerd door techniek?

Bezoek Familie du Monceau de Bergendal

Op 7 oktober werd Kleine-Brogel vereerd met een bezoek van de afstammelingen van Generaal-Majoor vlieger Graaf Yvan du Monceau De Bergendal.

Hij richtte in 1951 de 10W op te Chièvres en verhuisde die in 1953 naar Kleine-Brogel. Hij was de eerste Baseco en dit is de reden dat de vliegbasis naar hem vernoemd werd. Zijn familie heeft dus een hele belangrijke band met onze basis. Familie van Phillippe de Selliers de Moranville (piloot 350 Sqn tijdens WO2) waren ook aanwezig. Het bezoek werd gefaciliteerd door Prins Michel de Ligne, zoon van Antoine de Ligne (piloot 349 Sqn tijdens WO2) en Generaal Gerard Van Caelenberge, Baseco van 2001 tot 2004 en gewezen Chief of Defence. De bezoekers waren zichtbaar geëmotioneerd toen ze zagen hoe professioneel en gemotiveerd onze KeeBee’ers zijn. De kers op de taart was een overvlucht en landing van de Spitfire bestuurd door Kris Van den Bergh, peter van het 349 Squadron. Het bezoek werd afgesloten in het KB Air Museum waar heel veel foto’s en verhalen te vinden zijn uit die tijd. Tijdens de lunch nam Graaf Christophe du Monceau de Bergendal, de kleinzoon van The Duke, het woord:

Dames en Heren,

Onze familieleden wensen ten eerste iedere persoon te bedanken door wie zulke herdenking mogelijk werd. We denken onder andere aan Kolonel vlieger Koen Vanheste, Generaal Gerard Van Caelenberge, de Ligne en de Selliers families en alle officieren en personen die deze herdenking voorbereid hebben.

Vandaag zijn we bijeengekomen om Generaal-Majoor vlieger Graaf Ivan du Monceau de Bergendal en zijn loopbaan te herdenken. Hij was een van hen die het verschil gemaakt hebben in Groot-Brittannië. Hij en veel andere jonge mensen moesten dat gevecht winnen en ze hebben het gedaan.

Vandaag herdenken we dus ook zoveel piloten, heel jonge mensen, die in tenten sliepen, ver van hun families en die elke ochtend opstonden in een uniform dat niet van hun land was. Zij wisten niet of ze de dag zouden overleven. Vandaag is onze herdenking ook voor hen.

Met de huidige omstandigheden in Europa betekent hun gevecht meer dan voorheen. Meer nog, onze huidige omgeving bereidt ons niet voor op zulke opoffering. Als gevolg zouden we graag een boodschap nalaten bij een nieuwe generatie van jonge mensen: democratie is gemakkelijk breekbaar. Ivan herkende die situatie onmiddellijk en vocht ervoor. Hij heeft persoonlijk uiterste risico’s genomen voor de democratie. We zullen hem en deze piloten nooit vergeten.

We willen jullie dus nog eens bedanken voor die herdenking en voor jullie aandacht.

 

Graaf Christophe du Monceau de Bergendal


Bert B © Copyright on content & photos - PR KeeBee icc with Belgian Air Force