To Top

Vliegbasis Kleine-Brogel

Knowledge, Spirit, Style !

blog

349 Squadron

349 (Belgian) Squadron werd in November 1942 opgericht als een Belgische eenheid in de schoot van de Britse Royal Air Force.

Haar eerste zendingen werden gevlogen vanuit Ikeja (Nigeria) met de P-40 Tomahawk, als voorbereiding op een verwachte invasie van het Duitse Afrika Korps in Centraal-Afrika. In juni 1943 verhuist het jonge smaldeel naar RAF Wittering in het Verenigd Koninkrijk om van daaruit de strijd verder te zetten. Uitgerust met de iconische Supermarine Spitfire neemt het 349ste smaldeel deel aan zo goed als alle operaties ter bevrijding van West-Europa, waarvan de meest gekende ongetwijfeld Operation Overlord is (de landing van Geallieerde troepen in Normandië) op 6 juni 1944. Gedurende de Tweede Wereldoorlog voert de eenheid honderden zendingen uit, vliegende van maar liefst 26 verschillende locaties, waarbij het 15 luchtoverwinningen behaalt.

In 1946 wordt het commando over het smaldeel overgedragen aan de jonge, net opgerichte Belgische Luchtmacht en verhuist ze vanuit Duitsland naar het Belgische Beauvechain als onderdeel van de 1ste Jachtwing, en maakt het deel uit van het geïntegreerde luchtverdedigingssysteem van de NAVO. Gedurende 50 jaar operaties vliegt 349 er met 6 verschillende toestellen: de Spitfire, Gloster Meteor, Hawker Hunter, Avro Canada CF-100 Canuck, Lockheed F-104 en de Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon.
Het is met dit laatste toestel dat het smaldeel in 1979 wordt uitgerust als eerste operationele F-16-eenheid binnen de NAVO. Na een halve eeuw deel te hebben uitgemaakt van de 1ste Jachtwing verhuist het in 1996 naar Kleine Brogel, om er de 10de Tactische Wing te vervoegen. In 1998 is het opnieuw de eerste Belgische eenheid die wordt uitgerust met de F-16 Mid Life Update.

Ook na het einde van de Koude Oorlog staat het 349ste Smaldeel 24/7 paraat, en neemt het deel alle luchtoperaties die de Belgische Luchtmacht heeft uitgevoerd in de voorbije 25 jaar.
In de jaren 1990 is het onderdeel van het Belgisch-Nederlandse Deployable Air Task Force, waar het vanuit Italië deelneemt aan zendingen ter ondersteuning van veiligheid en vrede tijdens de Joegoslavische Burgeroorlog en het Kosovo-conflict. Aan het begin van de eeuw maakt het deel uit van het eerste Detachement Baltic Air Patrol, dat vanaf 2004 vanuit Litouwen de luchtverdediging van de Baltische Staten op zich neemt. Een jaar nadien ontplooit het voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog buiten Europa, meer bepaald vanuit de Afghaanse hoofdstad Kaboel, ter ondersteuning en beveiliging van de eerste vrije verkiezingen in het land sinds de jaren ’80. 3 jaar nadien, in 2008, vliegt het opnieuw vanuit Afghanistan. Dit keer vanuit Kandahar, ter ondersteuning van de ISAF-vredesmacht. Na meer dan 5000 operationele vluchten, keert het detachement 6 jaar later in 2014 terug naar België.

349 squadron story

Ondertussen blijft het operationeel actief boven de Baltische Staten (vanuit zowel Litouwen, Estland als Polen), garandeert het de veiligheid van het Belgische Luchtruim en ontplooit het in 2011 vanuit Griekenland als onderdeel van een VN-Coalitie die de vrede moet herstellen in Libië. Enkele dagen na de terugkeer uit Afghanistan, ontplooit ons land opnieuw F-16’s naar een volgende brandhaard: het door IS-terroristen geteisterde Irak en Syrië.

Al 76 jaar staat 349 (Belgian) Squadron paraat om België in binnen- en buitenland te verdedigen en vrede en veiligheid te brengen daar waar het nodig is. 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar.

IMG 9290

IMG 9290

57

57

F16 349 Sqn  C

F16 349 Sqn C

16c

16c

INSTAGRAM

Ondertussen is onze Vliegbasis erg populair op Social Media met de trending #wearekeebee ... Volg ons via www.instagram.com/kleinebrogelairbase ! Bekijk hieronder enkele recente berichten:

Kleine-Brogel Airbase

Kleine-Brogel Airbase

KeeBee is helemaal klaar voor de nationale feestdag 🇧🇪 #wearekeebee #nationalefeestdag #21juli #f16 #luchtdefilé #belaircomp #belgiandefence #defensie

Bekijk meer

Kleine-Brogel Airbase

Kleine-Brogel Airbase

349 Sqn samen met 350 Sqn en demopiloot Vador, prominent aanwezig @airtattoo! Deze ochtend openden ze de show en later vandaag nemen zij nog deel aan de unieke NATO flypast✈️ @349belgiansquadron #350sqn @vador_pictures #riat #riat2019 #wearekeebee

Bekijk meer

Kleine-Brogel Airbase

Kleine-Brogel Airbase

De route van het luchtdefilé werd mooi in kaart gebracht door @belaircomp🇧🇪👍🏽 #wearekeebee #nationalefeestdag

Bekijk meer

Kleine-Brogel Airbase

Kleine-Brogel Airbase

Bekijk meer

Kleine-Brogel Airbase

Kleine-Brogel Airbase

Onze vliegtuigtechnici beheersen een breed spectrum voor de herstellingen aan de F-16: fuelsystemen, hydraulica, pressurisatie, … op deze foto’s wordt een F1-tank vervangen, een brandstoftank van het bladder-cell type, een kunststof zak die zich in een beperkt toegankelijke ruimte achter de cockpit bevindt. Je in alle mogelijke bochten wringen is een woordkeuze die hier op zijn plaats is. Precisie en teamwork primeren !  Ontdek jouw uitdaging bij de Luchtmacht en bekijk jouw mogelijkheden via www.werkenbijdefensie.be en/of schrijf je in via www.kleinebrogelairbase.be voor onze jobdag op vrijdag 13 sept ‘19. #wearekeebee #teamwork #technisch #belaircomp #defensie

Bekijk meer

Kleine-Brogel Airbase

Kleine-Brogel Airbase

Topsporter Defensie en Belgische Kampioen mountainbike Jens Schuermans, beleefde een topweekend tijdens de wereldbeker van Les Gats in de de Franse Alpen. Hij bevestigde zijn 5de plek van vrijdag tijdens de shorttrack met een zeer verdienstelijke 7de plek vandaag tijdens de lange race! Dikke proficiat @jensschuermans #wearekeebee #belgiandefence #topsportdefensie #worldcupmountainbike #belaircomp

Bekijk meer

Kleine-Brogel Airbase

Kleine-Brogel Airbase

Onze patrouillehonden kwamen samen met hun baasje ook een leuke demo geven aan onze deelnemers van de jongerenstage @defensie.ladefense #wearekeebee #militarydog #defensie #patrouillehond #belaircomp

Bekijk meer

Of bekijk meer berichten via onze Instagram Wall op deze website.

 

Belgian Air Force - Air Base Kleine-Brogel Peer (BE)

© Copyright on content & photos - PR KeeBee icc with Belgian Air Force