To Top

Laatste nieuws

Bekijk het laatste nieuws
met bijhorende selectie foto's

JOBDAGEN Gefascineerd door gevechtsvliegtuigen of gepassioneerd door techniek?

Medaille van Verdienste

Luitenant-Generaal vlieger Claude VAN DE VOORDE, zal de Medaille van Verdienste uitreiken aan Adjudant Philip JANS, CSM van het Smaldeel Force Protection. De Medaille van Verdienste is een eervolle onderscheiding, toegekend door de Koning, die slechts eenmaal tijdens een militaire loopbaan kan toegekend worden aan personeelsleden van Defensie en dit als blijk van waardering voor hun voorbeeldig gedrag en hun wijze van dienen.

De medaille heeft tot doel personeelsleden van Defensie te belonen wanneer zij zich hebben onderscheiden door voorbeeldig gedrag of door hun wijze van dienen of erkent occasionele prestaties met een uitzonderlijk karakter. Bij het onderzoek dat voorafgaat aan de onderscheiding wordt in het bijzonder gekeken naar de productiviteit, de kwaliteit van het werk en het initiatief van de betrokken militair. Daarenboven wordt zijn tuchtdossier onderzocht, moet hij van onberispelijk gedrag zijn, mag hij nooit veroordeeld zijn geweest en moet hij oog hebben voor de menselijke en sociale problemen bij de uitoefening van zijn functie.

Adjudant Philip Jans is geboren op 21/07/1966. Al 35 jaar is hij getrouwd met Myriam Peeters. Vader van 02 dochters Laura en Anisya en trotse opa van 02 kleinkinderen Nore en Giel.

In juli 1985 is de carrière begonnen als tijdelijk vrijwilliger in het toenmalige CMV te Koksijde als BDX-chauffeur. Daarna is hij terecht gekomen in de 15 Wing Melsbroek en tot 1998 tewerkgesteld als BDX-chauffeur, messbediende en de laatste 05 jaar in de Professionele wacht.

In 1998 heeft hij sociale promotie gedaan en aangeduid voor de 10 Wing als Ooffr SHORAD.

In 2001 is hij overgegaan naar de Sectie Politie als chef politie in blok 1.

6 Jaar later heeft hij de overstap gedaan naar de hondenkennel omdat, de Ooffr op dat moment, op pensioen ging.

In 2008 heeft hij samen met 1 CC DRIESKENS zijn schouders gezet onder een nieuwe discipline Tracking Dog bij Defensie en uitgebouwd over de drie Ops-eenheden van de luchtcomponent.

In 2012 is Adjudant Jans CSM geworden van het smaldeel Force Protection wat hij op dat moment combineerde met de hondenkennel.  

Tot op heden is hij nog altijd actief als CSM/DAES Smaldeel Force Protection.

In de kennel is hij ook nog steeds gekend als Tracking Dog specialist door vele piloten.

Officieel kon hij op 01/10/2022 op pensioen gaan maar hij heeft verlenging aangevraagd en gekregen omdat hij zijn ervaring als “oude rot” wil delen met de jeugd.

 

Bert B © Copyright on content & photos - PR KeeBee icc with Belgian Air Force