To Top

Laatste nieuws

Bekijk het laatste nieuws
met bijhorende selectie foto's

Sake Masisi: herdenking van 215 militairen

Op 19 juli 1960 crashte een C-119 in Congo, met aan boord militairen van de 10de en 15de Wing. Deze overledenen en militairen die sindsdien in actieve dienst van 10WTAC en 701 MUNSS zijn overleden, worden herdacht tijdens Sake Masisi.

De Flying Boxcar was op weg naar Bunia om steun te gaan verlenen in het toen net onafhankelijke Congo. Het vliegtuig kreeg motorproblemen en door de slechte weersomstandigheden stortte het neer tussen de stadjes Sake en Masisi. Aan boord zaten 40 leden van de Vliegveld Verdedigingseenheid van de 10de Tactische Wing en de 5-koppige bemanning van de CP-36 uit de 15de Wing Luchttransport. Iedereen, buiten 4 leden van de Vliegveldverdediging, liet er het leven.

Herdenking voor elke overleden Keebee’er

Elk jaar staan we stil bij dit tragisch ongeluk, en trekken we de lijn ook door naar elke militair die sindsdien overleden is in actieve dienst bij de 10WTAC en 701 MUNSS. Tijdens de plechtigheid van Sake Masisi eerden we in totaal 215 militairen. Elk van hen wordt genoemd in het dodenappel, dat gepaard gaat met een schotensalvo. Als afsluiter vlogen vier F-16’s en een A400M over het paradeplein. Na afloop konden de genodigden bloemen leggen bij het monument.

Bert B © Copyright on content & photos - PR KeeBee icc with Belgian Air Force