To Top

Laatste nieuws

Bekijk het laatste nieuws
met bijhorende selectie foto's

Kleine wapens, grote verantwoordelijkheid

De sectie Draagbare Wapens wordt meestal ‘Kleine Wapens’ genoemd. Zij beheren, onderhouden en stockeren de draagbare wapens en hun bijhorende optiek.

‘Voor de Amerikanen zijn wij ook gewoon ‘Small Arms’. Voor onszelf zijn wij het ‘zottekot’ omwille van de hectische toestanden die hier soms afspelen’, knipoogt de sectie-overste. 

‘Er komt veel logistiek kijken bij zelfs een simpele wapenwissel’, legt hij uit. Alles wordt bijgehouden met loanfiles, wapenkaartjes en lijsten voor de tellingen. En dat niet alleen voor het wapen zelf: ook de bewapening met onder andere laders, granaatwerpers en tactische wapenlampen, of optiek zoals aimpoints, nacht- en verrekijkers, worden nauwkeurig beheerd en onderhouden.

Technische perfectie

Elk wapen wordt jaarlijks nagekeken op slijtage: door middel van kalibers die bijvoorbeeld in de loop of in de kamer van het wapen gestoken worden, meten ze de slijtage. ‘Door slijtage kan er bijvoorbeeld te veel speling ontstaan tussen de kogel en de loop. Dan schiet het wapen minder nauwkeurig, waardoor het gebruik ervan onveilig wordt’, legt een collega wapenmaker uit.

‘We moeten streven naar technische perfectie’, vult het diensthoofd aan. Onderdelen die door het maximum slijtage heen zijn, worden afgevoerd en vervangen. Op deze manier kunnen de wapens op een veilige manier gebruikt blijven worden.

Door middel van pre-inspecties bereiden ze zich voor op de jaarlijkse inspecties. Zo kunnen die vlotter verlopen en zijn de resultaten gunstiger voor de Wing. De inspecties worden, onder leiding van een hogere instantie, uitgevoerd door wapenmakers van andere Wings. ‘Zo helpen we elkaars wapens technisch in orde te houden’, duidt de wapenmaker.

Buiten de draagbare wapens beheren zij ook de SPS (Self Protection System) op de LMV (Light Multirole Vehicle), met andere woorden het boordwapen boven op de Lynx. Hier komt buiten mechanica ook veel elektronica bij kijken.

De teamspirit, goede samenwerking en gedrevenheid zijn ongetwijfeld het sterkste wapen van deze sectie!

Bert B © Copyright on content & photos - PR KeeBee icc with Belgian Air Force